Trufelki - ziarna kawy w czekoladzie

4.5 (146 ocen)

  • 20 min

Bardzo fajna propozycja na prezent dla bliskiej osoby lub słodka przekąska na imprezę.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki (na około 15 trufelków):
    180 g biszkoptów
    50 g orzechów włoskich
    100 g serka waniliowego
    2 łyżeczki cukru z wanilią
    100 g gorzkiej czekolady
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka wody
    cukier puder (opcjonalnie)
    Polewa:
    100 g gorzkiej czekolady
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle Kawy

Trufelki - ziarna kawy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty i orzechy zmiksować na sypko. Dodać serek, cukier z wanilią, roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody. Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Jeśli masa jest zbyt twarda dodać więcej serka. Formować małe kulki, delikatnie je spłaszczyć i za pomocą wykałaczki robić pośrodku wgłębienie imitujące ziarno kawy. Wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. W przestudzonej polewie maczać trufelki i układać je na papierze do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować