Bardzo fajna propozycja na prezent dla bliskiej osoby lub słodka przekąska na imprezę.
20 min
Składniki:
Składniki (na około 15 trufelków):
180 g biszkoptów
50 g orzechów włoskich
100 g serka waniliowego
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wody
cukier puder (opcjonalnie)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki oleju
Trufelki - ziarna kawy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty i orzechy zmiksować na sypko. Dodać serek, cukier z wanilią, roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody. Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Jeśli masa jest zbyt twarda dodać więcej serka. Formować małe kulki, delikatnie je spłaszczyć i za pomocą wykałaczki robić pośrodku wgłębienie imitujące ziarno kawy. Wstawić do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. W przestudzonej polewie maczać trufelki i układać je na papierze do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki.
Komentarze