Trufelki Kawowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zostało mi trochę ciasta i babki biszkoptowej, a że dawno nie robiłam domowych słodyczy to postanowiłam że pora stworzyć coś słodkiego ;)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • końcówki ciast (biszkopt, murzynek, keks)
    8-10 łyżek mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka kawy inki
    1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3-4 krople aromatu rumowego
    1 łyżka sproszkowanych daktyli lub 1/2 łyżki miodu
    ewentualnie 1-2 łyżeczki kakao
    do obtoczenia:
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżeczki sproszkowanych daktyli (jeśli nie mamy to nie dajemy lub mieszamy kakao z cukrem pudrem lub pozostawiamy samo kakao)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle Kawy

Trufelki kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasta kroimy lub kruszymy.
    2. Mleko zagrzewamy i rozpuszczamy w nim masło razem z kawą rozpuszczalną, kawą inką i ewentualnie miodem.
    3. Zalewamy ciasto mlekiem, a następnie dodajemy do masy sproszkowane daktyle i kilka kropel aromatu rumowego. Całość mieszamy i jeśli konsystencja jest za rzadka to dosypujemy kakao lub do kruszamy herbatników lub ciasta jeśli jeszcze nam zostało.
    Jeśli masa wyszła za sucha to dodajemy jeszcze mleka lub miękkiego masła.
    4. Z masy formujemy trufelki i obtaczamy je w kakao zmieszanym ze sproszkowanymi daktylami lub zmieszanym z cukrem pudrem lub w samym kakao i chowamy do lodówki na 1-2 godziny.
    Przechowujemy w lodówce. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować