Trufle kawowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo elegancki deser. Sprawdzi się na przyjęciu albo jako podarunek dla najbliższych. Ucieszą nie tylko miłośników kawy.

  • 40 min

Składniki:

  • - 20 dag herbatników,
    - 10 dag czekolady deserowej,
    - 3 dag masła lub margaryny,
    - łyżka kawy rozpuszczalnej,
    - łyżeczka drobno mielonej kawy,
    - 4-5 łyżek mleka,
    - kieliszek wódki,
    - kieliszek likieru kawowego,
    - ziarenka kawy do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Trufle kawowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszymy za pomocą blendera, przesypujemy do miski.
    Kawę rozpuszczalną mieszamy z mlekiem.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem (margaryną) i mlekiem z rozpuszczoną w nim kawą, mieszamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
  • 2. Masę czekoladową przelewamy do miski z pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy wódkę, likier kawowy i drobno mieloną kawę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy. Masę odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki, by stężała.
  • 3. Za pomocą łyżeczki nabieramy porcję masy i formujemy kuleczki - trufle.
    Dekorujemy ziarenkami kawy.

Porady

1) Trufle te możemy obtoczyć także w gorzkim kakao lub wiórkach czekoladowych. 2) Do dekoracji trufli warto użyć czekoladek w kształcie ziarenek kawy lub przygotować ziarenka kawy w czekoladzie według mojego, autorskiego przepisu - są pyszne: Najpierw trzeba zamoczyć ziarenka kawy w ciepłej wodzie (przez ok. 5 minut), a następnie wyjąć, osuszyć, włożyć do stopionej czekolady i dokładnie w niej obtoczyć. Wyjmować na pergamin i odstawiać do zastygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować