Ciastka "ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki należy umieścić w misce lub na stolnicy, a następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji.
(W razie potrzeby - dosypać mąki.)
2.Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
3.Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego.
Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek.
4.Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia - pamiętając o zachowaniu sporych odstępów.
(Ciastka podczas pieczenia sporo urosną.)
5.Piec około 20 minut w 170 stopniach.
6.Przygotować polewę.
Roztopioną czekoladą (z mlekiem i masłem) posmarować ostudzone ciasteczka i całość odstawić do zastygnięcia.
Komentarze