żeberka z dzika w sosie

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz.

lekko pracochłonne ale pyszne danie

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg żeberek z dzika
    Na marynatę:
    0,5 l wody
    4 łyżki białego octu
    5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
    2 łyżki soli
    po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca
    10 liści laurowych
    2 cebule pokrojone w plastry
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    przyprawa do dziczyzny
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z dzika w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0adv8c4 1. Dobę wcześniej przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki poza octem zagotowujemy , po przestudzeniu dodajemy ocet. Do zalewy wkładamy żeberka. Po upływie doby wyjmujemy żeberka z zalewy, posypujemy przyprawą do dziczyzny, wkładamy do rękawa do pieczenia razem z odcedzonymi z zalewy przyprawami cebulą i czosnkiem i pieczemy około 2h w 180 stopniach. Sos który powstał z pieczenia żeberek, zagotowujemy i zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z odrobiną wody , doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wkładamy do sosu , zagotowujemy. Całość podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.

Porady

przy przygotowaniu dziczyzny potrzebna jest duża ilość przypraw aby pozbyć się specyficznego zapachu mięsa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować