Żeberka po tajsku

4.5 (198 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Z kuchnią tajską po raz pierwszy spotkałam się podczas pobytu w Szwajcarii. Tam też poznałam zastosowanie w kuchni takich przypraw jak imbir, sos sojowy czy trawa cytrynowa. Marynata wykonana z dodatkiem soi i imbiru sprawia, że mięso nabiera wspaniałego smaku i aromatu.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1,5 kg żeberek wieprzowych

    - 6 ząbków czosnku

    - 6 łyżek ciemnego sosu sojowego

    - 3 łyżki keczupu

    - 4 łyżki oleju

    - 1 łyżeczka cukru pudru

    - kawałek imbiru (ok. 4 cm)

    - sól

    - pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Sporządzić marynatę: Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać w miseczce z sosem sojowym, keczupem, olejem i cukrem pudrem.
  • 3. Żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą, wymieszać, przykryć naczynie pokrywką i wstawić na 2 h do lodówki (najlepiej na 12 h)
  • 4. Żeberka piec ok. 1,5 h w temp. 180ºC.
  • 5. Po upieczeniu podawać np. z ziemniakami polewając powstałym sosem pieczeniowym.

Porady

Gdyby okazało się, że sosu wyszło za mało, należy zlać sos pieczeniowy do rondelka, podlać bulionem, zagęścić niewielką ilością mąki i doprawić (solą, pieprzem i sosem sojowym).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Sos sojowy Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować