Burger po tajsku

  • wyświetlono: 952 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Burgerowa bomba witaminowa

dagooshya
  • 20min

Składniki

5 burgerów:
500 g mięsa wołowego mielonego
3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*
1 łyżka soku z limonki
3 liście limonki kafir, pociętej w paski
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 dymki (biała część), drobno posiekane
1 jajko
2 1/2 łyżki sosu rybnego
płatki chilli do smaku

Sałatka do burgera:
1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej
1/2 szklanki posiekanych listków mięty
1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)
2 dymki (zielona część), posiekane
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego

Dodatkowo:
5 maślanych bułek z sezamem
1 łyżka oleju
1 awokado, obrane, zgniecione widelcem
1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
1 pomidor, pokrojony w plastry
sos Sriracha**

Sposób przygotowania przepisu:

Burger po tajsku

  • 1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych części i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy około 4 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.
  • 3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

Porady

* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.

** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantego ketchupu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatawołowinakuchnia azjatyckakuchnia tajskaburgerpomysł na obiadprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek po tajsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Boczek po tajsku

Przepis ten znaleźliśmy kiedyś...

Dodane przez: Szybkie gotowanie

Kurczak po tajsku z pastą Pad Thai

Szybki kurczak po tajsku z pastą...

Kurczak po tajsku

Dodane przez: heka45

Kurczak po tajsku

Lekkie danie o lekko orientalnym...

Ryż z wołowiną po Tajsku

Dodane przez: KrystynaAleksandra

Ryż z wołowiną po Tajsku

Do jej przyrządzenia skusiła mnie...

Kurczak z zielonym curry po tajsku

Dodane przez: edytaha

Kurczak z zielonym curry po tajsku

Inspiracją do tego dania był przepis...

burger po polsku

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną

Marzył mi się domowy burger z dobrych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE