Żeberka duszone w pomidorach

4.5 (162 ocen)

U nas w domu lubimy tak przyrządzone żeberka

Składniki:

  • ok. 0,8 kg żeberek
    4 duże pomidory
    1/2 szklanki wina białego wytrawnego
    1/2 szklanki rosołu lub wody
    100 ml śmietany kremówki
    3 ząbki czosnku
    świeży rozmaryn
    kilka lisków bazylii
    przyprawa do żeberek
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    1 łyżeczka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie żeberek 1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części.
  • Wlanie wina do podsmażonych żeberek 2. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć żeberka z obydwóch stron. Przyprawić papryką słodką, ostrą, przyprawą do żeberek, solą i pieprzem. Do podsmażonych żeberek wlać wino i chwilę odparować. Gdy wino odparuje wlać rosół lub wodę, dusić pod przykryciem.
  • Dodanie pokrojonych pomidorów 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn i bazylię, dodać szczyptę cukru, doprawić do smaku. Dusić do miękkości.
  • Gotowa potrawa 4. Gdy mięso jest miękkie, wlać śmietanę, wymieszać i gotować do zredukowania śmietany, W razie potrzeby jeszcze doprawić.
  • Smacznego! 5. Smacznego!

Porady

Przypraw używamy według własnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować