Zapiekanka z pieczonych warzyw i kurczaka

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

W tej zapiekance każdy znajdzie coś dla siebie: i ulubione warzywa i mięsko. Polecam!

Składniki:

  • 3 ziemniaki
    po pół strąka papryki czerwonej i żółtej
    cukinia
    cebula
    2 pomidory
    20 dkg pieczonego kurczaka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 ząbki czosnku
    po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
    zioła prowansalskie
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z pieczonych warzyw i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrój warzywa 1. Ziemniaki obierz, obgotuj w posolonej wodzie na pół miękko. Wystudź i pokrój w plasterki. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i białych błonek, pokrój na większe kawałki. Umytą cukinię i pomidory oraz obraną cebulę pokrój w talarki.
  • ułóz warzywa 2. Żaroodporne naczynie (u mnie forma do tarty o śr.26cm) wysmaruj olejem. Układaj w nim na przemian plasterki warzyw, stawiając obok siebie dookoła formy. Ułożone warzywa skrop pozostałym olejem. Oprósz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na środku formy ułóż drobno pokrojonego kurczaka.
  • do warzyw wyłóż mięso 3. Zrób sos: śmietanę połącz z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Sos wylej na kurczaka, obłóż plasterkami cukinii i kawałkami papryki. Zapiekaj ok.25 minut w 180 st. Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Papryka Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować