Zapiekanka z pieczonych warzyw i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, obgotuj w posolonej wodzie na pół miękko. Wystudź i pokrój w plasterki. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i białych błonek, pokrój na większe kawałki. Umytą cukinię i pomidory oraz obraną cebulę pokrój w talarki.
2.Żaroodporne naczynie (u mnie forma do tarty o śr.26cm) wysmaruj olejem. Układaj w nim na przemian plasterki warzyw, stawiając obok siebie dookoła formy. Ułożone warzywa skrop pozostałym olejem. Oprósz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na środku formy ułóż drobno pokrojonego kurczaka.
3.Zrób sos: śmietanę połącz z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. Sos wylej na kurczaka, obłóż plasterkami cukinii i kawałkami papryki. Zapiekaj ok.25 minut w 180 st. Podawaj na ciepło.
Komentarze