Smaczna, sycąca zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i mnóstwem cennych witamin ukrytych w warzywach.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mięsa mielonego mieszanego
3 ziemniaki
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 duży pomidor
2 małe cebule czerwone
po pół papryki czerwonej zielonej i żółtej
1 puszka pomidorów krojonych
180 g sera mozzarelli
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz
Zapiekanka "moc warzyw" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry. Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
2.Wszystkie warzywa umyj. Pomidora, cukinię, bakłażana i cebulę pokrój w plastry. Papryki pokrój wzdłuż w krążki, pozbaw gniazd nasiennych.
3.Okrągłe naczynie do zapiekania (o śr.26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie wyłóż plastry ziemniaków, posyp solą i przyprawą do ziemniaków. Następnie wyłóż mięso mielone i zalej pomidorami z puszki. Na pomidorach naprzemiennie w koło rozłóż wszystkie warzywa i posyp ziołami prowansalskimi.
4.Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50 inut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posyp startą mozzarellą. Podawaj na ciepło pokrojone w plastry. Smacznego!
Komentarze