Sos z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych)
    - 1 kg cukinii
    - 1 kg papryki czerwonej
    - 1 główka czosnku
    - 1 papryczka chilli (gatunek i wielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :))
    - 1 łyżeczka suszonej bazylii
    - 2 łyżeczka suszonego oregano
    - 1 łyżeczka suszonego majeranku
    - 2 łyżeczki słodkiej papryki
    - 2 łyżeczki ostrej papryki
    - 3 łyżki octu balsamicznego
    - 4 łyżki oliwy
    - pieprz (około 1 łyżeczka)
    - sól (około 3 łyżeczek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory przekroić wzdłuż i ułożyć je skórą do dołu na papierze do pieczenia. Odciąć końcówki cukinii i pokroić na małe kawałki wielkości pomidorów. Warzywa skropić łyżką oliwy z oliwek. Piec je około 30 minut, aż będą miękkie w 200°C. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na papierze do pieczenia, ale tym razem skórą do góry, piec aż skórka sczernieje w 200°C. Warzywa wystudzić i obrać paprykę i pomidory.
  • 2. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego garnka dodać, posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodać ocet, zioła, przyprawy i oliwę z oliwek. Zblendować na gładką masę.
  • 3. Sos gotować (uwaga będzie bardzo pryskał) do uzyskania preferowanej konsystencji. Po zagotowaniu przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy. Następnie zapasteryzować.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować