Można go wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Idealnie nadaje się do makaronu czy ryżu. Stanowi też smaczny dodatek na przykład do lecza. Przygotujcie go koniecznie, a na pewno nie pożałujecie.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych)
- 1 kg cukinii
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 główka czosnku
- 1 papryczka chilli (gatunek i wielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :))
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- pieprz (około 1 łyżeczka)
- sól (około 3 łyżeczek)
Sos z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory przekroić wzdłuż i ułożyć je skórą do dołu na papierze do pieczenia. Odciąć końcówki cukinii i pokroić na małe kawałki wielkości pomidorów. Warzywa skropić łyżką oliwy z oliwek. Piec je około 30 minut, aż będą miękkie w 200°C. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na papierze do pieczenia, ale tym razem skórą do góry, piec aż skórka sczernieje w 200°C. Warzywa wystudzić i obrać paprykę i pomidory.
2.Wszystkie warzywa wrzucić do dużego garnka dodać, posiekany czosnek i papryczkę chili. Dodać ocet, zioła, przyprawy i oliwę z oliwek. Zblendować na gładką masę.
3.Sos gotować (uwaga będzie bardzo pryskał) do uzyskania preferowanej konsystencji. Po zagotowaniu przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy. Następnie zapasteryzować.
Smacznego ;)
Komentarze