Zapiekanka z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, przepłukać na sicie zimną wodą, zalać gorącym bulionem i wstawić do powolnego gotowania.
Jak bulion wsiąknie, odstawić, obwinąć w gazecie i ręczniku.
W tym czasie mięso przesmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem, doprawić delikatnie solą i pieprzem.
Paprykę pokroić w kostkę i lekko poddusić na patelni podlewając 1/4 szklanki wody lub bulionu, jak płyn odparuje przełożyć do mięsa.
Umyte pieczarki pokroić w plastry, przesmażyć na oleju razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
Do miski wsypać kaszę, dodać mięso z papryką, wbić jajka, dodać natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku ( jeśli lubimy ostre można dodać trochę chili lub pieprzu cayenne ).
Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch pieczarki i posypać tartym serem, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika .
Piec w 185 stopniach 15 minut, po czym zdjąć pokrywę i pozostawić jeszcze na następny kwadrans.
Wyjąć jak ser lekko się zrumieni.
2.Zapiekanka jest w smaku dość łagodna, proponuję podać z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem konserwowym.
Komentarze