Sernik z kaszą jaglaną

4.5 (153 ocen)

Kasza jaglana - wyjątkowo smaczna, wartościowa i bezglutenowa. To także jedna najzdrowszych kasz. Sięgaj po nią nie tylko przy okazji słodkich ale również słonych dań. Ja wybrałam ją jako bazę na masę mojego popisowego sernika -

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    100g masła
    3 łyżki cukru
    1 szt jajka
    240g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    400 g twaróg
    1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szt jajka
    1/3 szklanki cukru
    1-2 łyżki śmietana
    80g rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotuj kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu.
    2. Ciasto: masło pokojowej temp. ubij z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło z cukrem i jajkiem, zagnieć ciasto. Formę 21 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na dno oraz brzegi formy.
    3. Masa twarogowa: Twaróg i kaszę przepuść przez maszynkę. Jajka ubij z cukrem. Dodaj do masy twarogowej śmietanę oraz jajka ubite z cukrem. Wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki.
    4. Na ciasto wyłóż masę twarogową i piecz w 180 stop. przez ok. 50-55 min. Ostudź i udekoruj czekoladą.

Porady

Na święta sernik z kaszy jaglanej udekorowałam czekoladowymi choinkami, jednak przepis jest uniwersalny - dekoruj wg własnej wyobraźni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować