pomidor świeży lub z puszki
cebula
boczek, kiełbasa, lub co mamy w lodówce z wędlin
pieczarki
ser żółty
sos pomidorowy lub koncentrat
makaron kokardki lub rurki lub łazanki
Zapiekanka nic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
2.Pieczarki podsmażamy, dodajemy do nich trochę vegety.
3.Pomidor kroimy w kostkę lub wykorzystujemy pomidor z puszki już pokrojony. Cebulę kroimy na półtalarki.
4.boczek, kiełbasę lub parówkę albo inną wędlinę jaką akurat mamy albo której chcemy się pozbyć z lodówki kroimy w kostkę.
5.Ser żółty ścieramy na łezkach. Można dać też inny ser jeśli mamy.
6.W żaroodpornym naczyniu układamy od spodu: makaron, tyle żeby zakryć dno, następnie dajemy część pomidorów, wędliny, pieczarek i cebuli. Posypujemy połową żółtego sera. Polewamy lekko koncentratem pomidorowym lub sosem. Następnie układamy od nowa, jak powyżej.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.
Porady
Do tej zapiekanki można wykorzystać to co ma się w lodówce, można dać też np. paprykę surową itp.
Komentarze