Zapiekanka NIC

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to zapiekanka w stylu "czyszczenie lodówki".

  • 20 min

Składniki:

  • pomidor świeży lub z puszki
    cebula
    boczek, kiełbasa, lub co mamy w lodówce z wędlin
    pieczarki
    ser żółty
    sos pomidorowy lub koncentrat
    makaron kokardki lub rurki lub łazanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka nic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
  • Pieczarki 2. Pieczarki podsmażamy, dodajemy do nich trochę vegety.
  • Pomidor i cebulka 3. Pomidor kroimy w kostkę lub wykorzystujemy pomidor z puszki już pokrojony. Cebulę kroimy na półtalarki.
  • U mnie to akurat boczek i parówki 4. boczek, kiełbasę lub parówkę albo inną wędlinę jaką akurat mamy albo której chcemy się pozbyć z lodówki kroimy w kostkę.
  • Starty ser żółty 5. Ser żółty ścieramy na łezkach. Można dać też inny ser jeśli mamy.
  • 6. W żaroodpornym naczyniu układamy od spodu: makaron, tyle żeby zakryć dno, następnie dajemy część pomidorów, wędliny, pieczarek i cebuli. Posypujemy połową żółtego sera. Polewamy lekko koncentratem pomidorowym lub sosem. Następnie układamy od nowa, jak powyżej.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.

Porady

Do tej zapiekanki można wykorzystać to co ma się w lodówce, można dać też np. paprykę surową itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować