Dżem mandarynkowo-cynamonowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Także zimą można robić przetwory:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 11 mandarynek
    - 40 dkg cukru
    - 1żelfix 3:1
    - 2 łyżki stołowe cynamonu
    - szklanka wody 200 ml

Dżem mandarynkowo-cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mandarynki dokładnie szorujemy. Pięć z nich z najładniejszą skórką kroimy na małe kawałki razem ze skórką, wrzucamy do garnka o grubym dnie. Resztę mandarynek obieramy ze skórki, kroimy i bez skórki wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą.
  • 2. Gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu. Jak się lekko rozprażą, blendujemy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy cynamon, cukier i żelfix. Składniki te sypiemy powoli cały czas mieszając, żeby nie opadły na dno garnka. Całość gotujemy na najmniejszym palniku na małym ogniu przez około godzinę.
  • 3. Wrzące przelewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak trzymamy aż słoiki wystygną.

Komentarze

Podobne przepisy