Zapiekanka makaronowa CZTERY SERY

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szybka zapiekanka z makaronu i czterech rodzajów sera dla smakoszy zapiekanek bezmięsnych.

Składniki:

  • makaron i sery :
    makaron penne rigate kolorowy, 100% durum 1 szklanka
    ser turek marmurkowy pokrojony w paseczki 3 łyżki
    ser biały typu śródziemnomorskiego w kostkach, z czosnkiem i bazylią 3 łyżki
    ser parmezan tarty lub inny 3 łyżki
    ser twarogowy 3 łyżki

    dodatki :
    wiórki masła 1 łyżka
    papryka czerwona w proszku 1 łyżeczka
    śmietana 1 łyżka
    sól i pieprz (do smaku)
    pomidorki cherry 3 sztuki
    natka pietruszki posiekana 1 łyżka
    Tłuszcz do posmarowania naczynia 1 łyżeczka

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka makaronowa cztery sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

    Makaron dzielimy na cztery równe części i mieszamy każdą część z innym rodzajem sera, przy czym ser biały twarogowy mieszamy wcześniej dokładnie ze śmietaną i papryką czerwoną w proszku. Przyprawiamy wszystkie części solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim rzędami poszczególne rodzaje sera z makaronem. Posypujemy wiórkami masła i dekorujemy połowkami pomidorków cherry.

    Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-12 minut.

    Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować