POLENTA "CZTERY SERY"

  • wyświetlono: 246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Polenta to popularne danie na północy Włoch. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przygotowuję się ją podobnie jak makarony z rozmaitymi sosami. Tym razem prezentuję ja w wersji serowej, moeje ulubionej ;)

Maria da leccarsi le dita
  • 30min

Składniki

ok. 300 g kaszy kukurydzianej (u mnie z dodatkiem kaszki gryczanej, stąd ciemne punkciki)
woda (ilość wg instrukcji na opakowaniu)
4 duże łyżki masła
dowolne ulubione sery
u mnie:
1 mozzarella
100 g sera gorgonzola
50 g startego parmezanu
(wśród serów powinien znaleźć się 1 ser o zdecydowanym smaku jak np. gorgonzola +inne sery)
sól
pieprz
oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania przepisu:

POLENTA "CZTERY SERY"

  • 1. W dużym garnku zagotowa wodę (wg opisu na opakowaniu)Do wrzątku dodać sól i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ciągle mieszając (najlepiej frustą) do wrzącej wody dodawać kaszę. Gotować wg instrukcji na opakowaniu od czasu do czasu mieszając. Ugotowana polenta musi mieć konsystencję gęstego budyniu (w razie potrzeby pod koniec gotowania dodć gorącą wodę).
  • POLENTA CZTERY SERY
2. Do ugotowanej polenty (wyłączyć ogień!) dodać 2 łyżki masła oraz pokrojone sery (parmezan starty) i dokładnie wymieszać.
  • 3. Polente podawać w głębokim talerzu polaną stopionym masłem. Jeśli macie świeżą szałwię masło rozgrzać z jej dodatkiem.Podawać z lampką czerwonego wina;)
    Buon Appetito!

Porady

W przepisie podaję, aby polentę przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ponieważ jest wiele rodzaju kaszy kukurydzianej (drobniejsza lub grubsza, ta ekspresowa, która gotuję się w 5 min i taka, którą należy gotować nawet godzinę). Każdy rodzaj polenty wymaga innej ilości wody. Do przepisu nadają się wszystkie rodzaje, kierujcie się wskazówkami na opakowaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniakaszasezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatakasza kukurydzianapolentabez glutenudieta bezglutenowakuchnia woskagorgonzolapolenta po włosku

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony łosoś z grillowaną polentą

Dodane przez: Mienta

Pieczony łosoś z grillowaną polentą

Pieczony łosoś przyprawiony na...

Polenta-wersja podstawowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Polenta - wersja podstawowa

Na śniadanie lub jako dodatek do...

Poledwiczki grzybowe z polentą

Dodane przez: Kloruś

Polędwiczki grzybowe z polentą

Pyszna propozycja na niedzielny...

polenta z burakiem, pomarańczą i bryndzą

Dodane przez: Magda Mentel

polenta z burakiem, pomarańczą i bryndzą

Delikatna polenta o aromacie rozmarynu,...

Udziec jelenia z polentą

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Udziec jelenia z polentą

Udziec z jelenia to ciekawa kompozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE