Wuzetka

4.47 (165 ocen)

  • 40 min

Proste, aczkolwiek efektownie wyglądające i smaczne ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1 szklanka mąki
    pół szklanki cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 l tłustej śmietanki do ubijania (np. 30%)
    cukier puder
    śmietan fix
    tabliczka czekolady
    odrobina kawy do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto Wuzetka

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć jajka z cukrem. Dodać kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 3. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru (wedle uznania) i śmietan fixu
  • 4. Upieczone ciasto przekroić na pół i wystudzić i nasączyć kawą. Przełożyć bitą śmietaną.
  • 5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Taką polewą oblać wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować