Witaminowa zupa krem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sycąca i mało kaloryczna, idealna na ciepłe dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 skrzydełek z kurczaka
    1 duży ziemniak
    2 marchewki
    1 pietruszka
    mały seler
    natka pietruszki
    1 mały brokuł
    1 por
    mała cebula
    małe opakowanie kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Witaminowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z marchewek, pietruszki (korzenia i natki), skrzydełek oraz selera gotujemy bulion. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Cebulkę szklimy na maśle, dodajemy pokrojonego w cienkie prążki pora (białą część), brokuł oczyszczamy z bocznych liści, kroimy w mniejsze cząstki, całość gotujemy przez chwilę w bulionie, aż zacznie się rozpadać. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, wyjmujemy z wywaru skrzydełka, oddzielamy mięsko, i z powrotem wrzucamy do zupy. Całość miksujemy w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podbijamy śmietanką (kilkoma łyżkami), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Zupę można również podać w wersji letniej, jako chłodnik. Podczas miksowania w blenderze dodać świeży ogórek i kilka kostek lodu. Świetnie smakuje z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować