1.Biszkopt:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem. Z białek ubić pianę i dołożyć do ciasta.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Do blachy wlać najpierw ciemne, a następnie jasne ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Odstawić do ostygnięcia.
2.Wiśnie odcedzić i wydrążyć.
3.Masa wiśniowa:
W 1 szklance kompotu rozrobić budyń i wlać do gotującego się pozostałego kompotu. Zagotować. Na końcu wrzucić wiśnie.
4.Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt.
5.Krem:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. W drugiej szklance rozprowadzić mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Podgotować i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając zimny budyń.
6.Gotowy krem rozsmarować na wiśniach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.
Komentarze