Ciasto "Wiśniowiec"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto "Wiśniowiec" to tak naprawdę uniwersalny wypiek, doskonały na wiele okazji. Najlepiej smakuje z kubkiem ciepłej herbaty. Jest to tak naprawdę połączenie ciasta biszkoptowego oraz kremu wiśniowego. Całość zwięczona jest galaretką. Ten deser polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na początek wiosny.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe
    200 g mąki pszennej
    50 g cukru
    4 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    krem wiśniowy
    500 ml mleka
    250 g wiśni świeżych lub mrożonych
    100 g cukru
    100 g masła
    60 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej

    2 żółtka
    krem waniliowy
    500 ml mleka
    100 g cukru
    100 g masła
    60 g budyniu waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    galaretka wiśniowa
    350 ml wody
    50 g wiśni z zalewy
    60 g galaretki wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "wiśniowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Miksujemy. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wyrośnięty wierzch ścinamy.

    Krem wiśniowy: Wiśnie rozmrażamy. Podgrzewamy. Miksujemy. Przecieramy przez sitko. 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

    Krem waniliowy: 350 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy przetarte wiśnie. W 250 ml mleka mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Masę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
    Na wystudzone ciasto układamy najpierw krem wiśniowy. Następnie krem waniliowy. Całość chłodzimy dwie godziny w lodówce.
    Galaretka wiśniowa: We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę wiśniową. Studzimy. Wiśnie odsączamy z zalewy.
    Na schłodzone ciasto układamy wiśnie. Następnie smarujemy lekko stężałą galaretkę. Ciasto ponownie chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Wiśnie

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować