Ciasto Wiśniowiec

4.5 (182 ocen)

Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji". Gorąco polecam :-))

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny z 5 jajek.

    Ciasto wiśniowe:
    25 dag margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Piana:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    2 kisiele wiśniowe

    Masa budyniowo - wiśniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie wiśniowe bez cukru
    25 dag masła lub margaryny
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    1 l drylowanych wiśni z kompotu (syropu lub nalewki)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z wiśniami Desery

Ciasto wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wiśniowe:
    Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 4 części.
  • 2. Piana:
    Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając kisiel w proszku (składniki podzieliłam na pół i robiłam osobno).
  • 3. Złożenie ciasta wiśniowego do pieczenia:
    Dwie części placka rozłożyć na 2 blaszki - rozprowadzić pianę z białek - posypać wiśniami - przykryć ciastem. Piec 2 placki w temp. 180*C przez ok. 35 - 40 min.
    (Dokładnie jak to wygląda można podpatrzeć tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-jakuba )
  • 4. Masa budyniowo - wiśniowa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej części roztrzepać budyń i żółtka. Połączyć z przestudzonym mlekiem. Ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę i połączyć z przestudzonym budyniem. Masę podzielić na 2 części.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    Ciasto z wiśniami - 1/2 masy budyniowo-wiśniowej - biszkopt jasny - 1/2 masy budyniowo-wiśniowej - ciasto z wiśniami - dowolne przybranie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować