Ciasto wiśniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto wiśniowe:
Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 4 części.
2.Piana:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając kisiel w proszku (składniki podzieliłam na pół i robiłam osobno).
3.Złożenie ciasta wiśniowego do pieczenia:
Dwie części placka rozłożyć na 2 blaszki - rozprowadzić pianę z białek - posypać wiśniami - przykryć ciastem. Piec 2 placki w temp. 180*C przez ok. 35 - 40 min.
(Dokładnie jak to wygląda można podpatrzeć tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-jakuba )
4.Masa budyniowo - wiśniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej części roztrzepać budyń i żółtka. Połączyć z przestudzonym mlekiem. Ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę i połączyć z przestudzonym budyniem. Masę podzielić na 2 części.
5.Przełożenie ciasta:
Ciasto z wiśniami - 1/2 masy budyniowo-wiśniowej - biszkopt jasny - 1/2 masy budyniowo-wiśniowej - ciasto z wiśniami - dowolne przybranie.
Komentarze