Wielkanocny koszyk drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę. Taki koszyk będzie niekwestionowaną ozdobą świątecznego stołu podczas śniadania wielkanocnego.

  • 60 min

Składniki:

  • • 750 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • 300 ml mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 50 g masła
    • 1 czekolada mleczna
    • 1 jajko do posmarowania bułeczek
    Rozczyn drożdżowy
    • 40 g drożdży
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka mąki
    • 1 łyżka jogurtu
    Dekoracja
    • 1 szklanka śmietanki 30%
    • 250 g sera mascarpone
    • 3 łyżki cukru pudru
    • kwiaty jadalne - bratki
    • jajeczka czekoladowe - migdały w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pisanki

Wielkanocny koszyk drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny koszyk drożdżowy 1. Rozczyn drożdżowy
    • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Ciasto drożdżowe
    • Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut.
    • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    • Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i podzielić na małe kawałki. Do upieczenia koszyka użyłam 23 bułeczki, oprócz tego upiekłam osobno 7 bułeczek.
    • Do każdej bułeczki włożyć kostkę czekolady.
    • Na papierze do pieczenia narysoać koło i układać bułeczki obok siebie na obwodzie, następnie wypełnić połowę koła bułeczkami tworząc koszyczek. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    • Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 200 st.C i piec 20 minut.
    Dekoracja
    • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
    • Na wystudzony drożdżowy koszyk wyciskać rozety kremu, tak aby był na każdej bułeczce.
    • Udekorować jadalnymi kwiatami i czekoladowymi pisankami.

Porady

Użyłam bratków do dekoracji, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować