Ciasteczka wielkanocne - pisanki , kurczaczki

4.51 (196 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka zawsze cieszą się dużym powodzeniem .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •300 g mąki pszennej
    •100 g cukru pudru
    •200 g masła
    •3 żółtka ugotowane na twardo
    •łyżka soku z cytryny


    •sok z cytryny
    •cukier puder
    •barwnik spożywczy
    •kolorowe cukrowe pisaki
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Likiery Pisanki

Ciasteczka wielkanocne - pisanki , kurczaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier puder, wymieszać. Dodać masło i posiekać. Dodać żółtka i sok z cytryny i wyrobić ciasto. Zawinąć w folie i zostawić w lodówce na kilka godzin.

    Po wyjęciu, kroić po kawału i wałkować na placki grubości ok 4 milimetrów. Z placków wykrawać przy pomocy foremek - jajka, kurczaczki, zajączki itp. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie - 180 stopni ok 20 min.

    Wystudzone ciastka pomalować lukrem ( sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem ). Pozostawić do wyschnięcia i dopiero wtedy przystąpić do zdobienia.

    Smacznego i miłej zabawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować