Chociaż strach, że może się nie udać i spraw wiele na głowie, to jednak potrafiłam się tak zmotywować, że upiekłam swój własny jadalny koszyczek. Może nie jest perfekt, ale w końcu to mój pierwszy raz ;)
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Trudny
Składniki:
Składniki na zaczyn
1/2 szkl letniej wody
1/2 szkl letniego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
30 gr drożdży
Ciasto
cały wyrośnięty zaczyn
5 łyżek cukru
500 gr maki pszennej
1/4 kostki masła lub margaryny lub 1/2 szkl oleju
1 całe jajko
rozbełtane żółtko do posmarowania koszyka
wykałaczki do połączenia elementów
Koszyk wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z letniej wody, letniego mleka, cukru, mąki i drożdży przygotowuje rozczyn. Odstawiam do ruszenia.
2. W misce szykuje mąkę z cukrem, dodaje całe jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Zaczynam wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodaje roztop. masło / margarynę bądź olej. Kiedy ciasto jest już wyrobione odstawiam je do podwojenia objętości na około 40 min.
3. Foremkę na babkę ( ja miałam z kominkiem ) bądź miskę żaroodporną obkładam folią aluminiową. Ciasto wałkuje na grubość 1 cm o kroje na paski 1,5 cm. i zaczynam tworzyć koszyk przekładając paski raz na wierzch raz pod spód.
2.Kiedy upleciemy już koszyk wstawiamy go do piekarnika na 20-30 min na 200 stop ( piek gazowy) lub 180 ( piek elektr.)
3.Po upieczeniu nie zdejmujemy koszyka od razu z foremki, zostawiamy do ostygnięcia.
5. Z pozostałych pasków tworzymy dwa warkocze, jeden w formie wianka na górę koszyka, drugi półokrągły na uchwyt koszyka. Pieczemy razem około 15 min w 200 stop ( piek. gaz) w 180 Stop ( piek. elekt.)
Kiedy wszystkie elementy koszyka mamy gotowe i są zimne, możemy zacząć składanie. Wianek mocujemy na górze koszyka 2-3 wykałaczkami. Na końce uchwytu koszyka wbijamy po wykałaczce, a następnie mocujemy go do wianka. Całośc dekorujemy według własnych upodobań :)
Komentarze