Wegetariański pasztet warzywny

4.5 (191 ocen)

  • 14 godz.

Lekka alternatywa tradycyjnych pasztetów, dobra na dietę i dla wegetarian

  • 14 godz.

Składniki:

  • 4 marchewki

    4 pietruszki

    mały seler

    2 szklanki białej fasoli

    szklanka otrąb

    2 jajka

    przyprawy (sól, pieprz, zioła, papryka ostra)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wegetariański pasztet warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy na noc po czym gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Blendujemy mikserem na gładko.
  • 2. Resztę warzyw gotujemy do miękkości (można użyć warzyw "spod zupy") i mielimy co najmniej 2 razy w maszynce do mięsa. Dorzucamy do fasoli i wbijamy jajka.
  • 3. Mieszamy składniki ręką i stopniowo dodajemy otręby do uzyskania niezbyt kleistej masy. Doprawiamy i jeszcze raz mieszamy.
  • pasztet warzywny 3 4. Masę przekładamy do formy (natłuszczonej lub silikonowej) i pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę.
  • pasztet warzywny 2 5. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki, żeby lepiej stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować