Wegetariański pasztet

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Apetyczna skorupka powstała dzięki obłożeniu pasztetu wiórkami masła.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 20 dag soi
    ● 20 dag czerwonej soczewicy
    ● 40 dag pieczarek
    ● 40 dag cebuli
    ● 6 jajek
    ● 3 ziemniaki
    ● 3 łyżki sosu sojowego
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki majeranku
    ● 2 łyżki zmielonego kminku
    ● sól, pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    ● kolendra
    ● oliwa
    ● po szczypcie mielonej ostrej papryki i zmielonych goździków
    ● 2 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet

Wegetariański pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję moczymy 8 godzin. Gotujemy 12 minut. Oddzielnie gotujemy soczewicę. Odcedzamy i ciepłe razem mielimy. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Dusimy z pieczarkami w dużej ilości oliwy. Dodajemy ziemniaki i mielimy. Wbijamy 3 jajka. Dodajemy masę z soi i soczewicy, mieszamy.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do masy z kolendrą, majerankiem, kminkiem, gałką i goździkami. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Mieszamy.
  • 4. Keksówkę (20x11,5 cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką. Wkładamy 1/3 masy, następnie układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą masy. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować