Wegetariański pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soję moczymy 8 godzin. Gotujemy 12 minut. Oddzielnie gotujemy soczewicę. Odcedzamy i ciepłe razem mielimy. 3 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy i siekamy. Dusimy z pieczarkami w dużej ilości oliwy. Dodajemy ziemniaki i mielimy. Wbijamy 3 jajka. Dodajemy masę z soi i soczewicy, mieszamy.
3.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do masy z kolendrą, majerankiem, kminkiem, gałką i goździkami. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Mieszamy.
4.Keksówkę (20x11,5 cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką. Wkładamy 1/3 masy, następnie układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą masy. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 180 °C.
Komentarze