Pasztet warzywny

4.48 (178 ocen)

  • 2 min

wspaniały przepis babci Stasi

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki
    500 g selera
    150 g marchwi
    50 g pietruszki
    150 g cebuli
    300 g pieczarek
    100 g białej fasoli
    5 jaj
    1 szkl bułki tartej
    200 g masła
    250 ml wywaru warzywnego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczyć przez noc w wodzie. Rano przepłukać i ugotować do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem soli i listka laurowego.
    Obrane i oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Seler, marchew, pietruszkę i cebulę ugotować na miękko w wywarze razem z masłem. Przestudzić.
    W tym czasie pieczarki usmażyć na oliwie lub oleju. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem.
    Ugotowaną masę warzywną połączyć z usmażonymi pieczarkami, zmieloną ugotowaną fasolą, jajami, bułką tartą oraz przyprawami.

    Przełożyć do dwóch wąskich keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia.

    Piec ok. 1 godziny i 15 min w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować