Wegetariańska fasolka po bretońsku

4.5 (147 ocen)

Pomysł na szybki i pożywny obiad

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej (lub 500 g fasoli jaś)
    1 puszka fasoli czerwonej
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryczki chili
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy lub oleju
    1,5 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariańska fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolę wrzucamy na patelnię 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę - chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i chwilę mieszamy.
    Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na patelnię.
  • Na koniec dodajemy przyprawy 2. Papryczkę myjemy, pestkujemy, drobno siekamy i dodajemy do fasoli.
    Chwilę smażymy, aż fasolka się podgrzeje i przejdzie smakiem.
  • Fasolkę smażymy, aż zgęstnieje 3. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy - smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.

    Podałam z grzankami z domowego chleba.

    Smacznego :)

Porady

Jeśli nie lubimy gęstej fasolki wystarczy dodać więcej przecieru pomidorowego. Wersja dla mięsożerców: pod koniec dodać podsmażoną kiełbaskę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować