Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy na kawałki, mieszamy z mąką i cukrem pudrem, dodajemy jajko, łyżkę śmietany i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić dodajemy jeszcze odrobinę śmietany. Kiedy wszystkie składniki się połączą formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
2.Wałkujemy ciasto na dosyć cienki placek. Podczas pieczenia ciasteczka dużo nie urosną, ale jednak zawsze trochę, a ciastka będziemy składać po dwa. Staramy się też nie podsypywać za dużo mąką, żeby później ciasteczka lepiej się kleiły (można też sklejać roztrzepanym jajkiem).
3.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wycinamy ciasteczka, jeśli mamy foremki z "okienkiem" to połowę wycinamy foremką bez okienka, a drugą połowę z małym serduszkiem w środku. Jeśli nie, to wycinamy np. szklanką o cienkich brzegach kółka i w połowie "placków" małe serduszka.
4.Sklejamy ciasteczka, nożem dociskamy brzegi tak, żeby porządnie się ze sobą pościskały (można też np. widelcem). Do okienka nakładamy konfiturę, na wierzch przyklejamy małe serduszko. Posypujemy cukrem. Pieczemy partiami po około 10 minut, kiedy ładnie się zarumienią wyciągamy i studzimy.
Komentarze