Sernik truskawkowa zebra

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sernik na zimno, na spodzie z kruchego ciasta z dodatkiem świeżych truskawek jest najlepszym rozwiązaniem na "coś słodkiego" w upalne dni.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    200g masła lub margaryny
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany

    galaretka truskawkowa rozpuszczona w pół szklanki wrzątku
    125g roztopionego masła lub margaryny

    Ser:
    2 żółtka
    200g miękkiego masła lub margaryny
    2x cukier waniliowy
    3 łyżki płaskie lub 2 pełne cukru pudru
    0.5 kg sera białego (ja użyłam gotowego z wiaderka, zmielonego, przeznaczonego do serników)
    1 opakowanie żelatyny spożywczej (50g)
    1 śmietana śnieżka w proszku
    1.5 szklanki mleka
    szklanka zimnej wody
    1.5 szklanki musu truskawkowego ( ok. 0,4 kg zmiksowanych świeżych truskawek)
    1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w szklance wody
    1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody

    Wierzch:
    ok. 30 truskawek
    2 galaretki agrestowe

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik truskawkowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód z kruchego ciasta i galaretki 1. Składniki na ciasto kruche siekamy i zagniatamy. Odkładamy na pół godziny do lodówki, po czym wałkujemy i pieczemy na blaszce o wymiarach 24x36cm ok 30 minut w temp. 180st. Przestudzone ciasto łamiemy i kruszymy w mikserze, dodając pozostałe 2 składniki: galaretkę i roztopioną margarynę lub masło. Powstałą masą wykładamy spód i boki tortownicy o średnicy 26cm. Wkładamy do lodówki.
  • Sernik zebra 2. Ser:
    Żółtka, masło (lub margaryna), cukier waniliowy,bitą śmietanę i cukier puder miksujemy. Dodajemy ser. Jeśli mamy zwykły biały ser, pamiętajmy, żeby go minimum raz przemielić (najlepiej dwa).
    Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody.
    Mleko zagotować. Gorącym rozprowadzić żelatynę i trochę przestygniętą wlać do reszty mleka. Gdy troszkę stężeje wlewamy do masy serowej i mieszamy. Dzielimy na dwie części.
    Do jednej części dodajemy galaretkę cytrynową, do drugiej mus truskawkowy i galaretkę truskawkową.
    Wlewamy na przygotowany wcześniej spód naprzemiennie (po 3-4 łyżki) zaczynając od środka. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
  • Zebra truskawkowa 3. Lekko zastygnięty sernik wyciągamy i układamy dookoła połówki truskawek, natomiast środek wysypujemy posiekanymi w małe kawałki. Całość zalewamy galaretką agrestową rozpuszczoną w ok 0.70l gorącej wody.

    Podajemy schłodzone- najlepiej na drugi dzień.

Porady

Masa serowa po dodaniu mleka jest bardzo rzadka, ale zapewniam że zastyga. Zamiast spodu robionego z pieczonego kruchego ciasta, możemy wykorzystać w tym celu herbatniki. Myślę że 3 duże opakowania powinny wystarczyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery Ser biały Truskawki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

4.41 (201 ocen)

sernik zebra

To może cię zainteresować