Kwaskowe czarne porzeczki ze słodką śmietaną, mocno schłodzone z chrupiącymi orzechami w karmelu zachwycają. Spróbujcie, jego wykonanie jest bardzo proste.
Składniki:
2 tortownice o średnicy 20 cm ( jedna o średnicy 25 – tort trójwarstwowy)
Ciasto biszkoptowe:
5 dużych jaj
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej / ew. budyniu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Krem:
600 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % tł.
1 łyżka żelatyny lub 2 śmietanfiksy
1/2 laski wanilii
1/2 szklanki cukru
dodatkowo:
450 g czarnych porzeczek
50 g orzechów w karmelu
2-3 łyżki cukru
1 1/2 szklanki kompotu z porzeczek lub śliwek lub syrop owocowy rozrobiony w wodzie
Tort ze śmietaną i czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Gdy zacznie się roztapiać dodajemy po 1 żółtku, a gdy się połączą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Przelewamy do dwóch form wysmarowanych masłem lub margaryną z papierem do pieczenia na dnie.
Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach.
Po tym czasie upuszczamy ciasto w formie z około 60 cm, na podłogę ( na ręcznik ) i odstawiamy do ostudzenia – dzięki temu będzie równe i nie opadnie.
Studzimy.
2.Ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią.
Dodajemy śmietan fixy lub rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
Chłodzimy.
Połowę porzeczek zasypujemy cukrem i podsmażamy aż puszczą sok.
Zimne ciasta kroimy na pół ( lub na trzy części jeśli pieczemy go w większej tortownicy).
1 blat nasączamy, układamy na nim 1/3 duszonych porzeczek wraz z syropem , posypujemy 1/4 porzeczek surowych, smarujemy śmietaną tak aby starczyło jej na boki i wierzch tortu, czynność powtarzamy.
Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi porzeczkami i orzechami.
Przed podaniem schładzamy.
Komentarze