Tort wątróbkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach.
Zrobić ciasto naleśnikowe ( jajka +mleko+ woda + mąka ) i dodać wątróbkę.
Dodać do smaku sól i pieprz..
Smażyć naleśniki.
2.Ugotować marchewki. Zetrzeć na tarce do jarzyn. Jedną marchewką zostawić do dekoracji. Dodać 2 łyżki majonezu. Dokładnie wymieszać . Sól i pieprz do smaku.
3.Ugotować jajka na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Osobno zetrzeć na tarce białka i dodać 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.
To samo zrobić z żółtkami.
4.Pierwszy naleśnik posmarować połową masy z białek. Przykryć następnym naleśnikiem i też posmarować masą ( ja smarowałam tą samą , ale można posmarować np. masą marchewkową , albo z żółtek ) Układać naleśniki i smarować aż do wyczerpania placków. Ja miałam 7 placków.
Wierzch tortu posmarować majonezem i udekorować wg uznania. Smacznego.
Komentarze