Zrobiony w domu najlepszy. Bardzo smaczny, z wyraźnym smakiem wątróbki.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1000 g łopatki
700 g podgardla
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
łyżka soli
800 g wątróbki wieprzowej
500 g wątróbki z indyka
3/4 szklanki kaszy manny
2 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
puszka ciecierzycy 400 g
kawałki masła
łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
łyżka majeranku
sól do smaku
Pasztet wątróbkowy z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę i podgardle oczyścić, umyć i wstawić do garnka. Zalać zimną wodą tak, żeby mięso było przykryte. Dodać listki, ziele, pieprz i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Mięso wyjąć, przestudzić. Wywar przecedzić.
Na ok. 700 ml wywaru ugotować kaszę mannę. Ok. szklankę wywaru pozostawić.
Do pozostałego wywaru włożyć wątróbkę i gotować 20 min. Wyjąć, przestudzić.
Cebule pokroić w grube krążki i zeszklić na oleju rzepakowym. Mięso, wątróbkę, cebule przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy.
Do zmielonego mięsa dodać kaszę mannę, łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą, łyżkę majeranku i sól do smaku. Wyrobić dokładnie masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać pozostawionego wywaru. Na koniec dodać osączoną na sicie ciecierzycę.
Masę przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Wystudzić, kroić, zajadać.
Smacznego.
Komentarze