REKLAMA

Pasztet wątróbkowy z ciecierzycą

wyświetlono: 541 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zrobiony w domu najlepszy. Bardzo smaczny, z wyraźnym smakiem wątróbki.

opublikowany: 26.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 1000 g łopatki
    700 g podgardla
    3 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    łyżka soli
    800 g wątróbki wieprzowej
    500 g wątróbki z indyka

    3/4 szklanki kaszy manny
    2 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego
    puszka ciecierzycy 400 g
    kawałki masła
    łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
    łyżka majeranku
    sól do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pasztet wątróbkowy z ciecierzycą 1. Łopatkę i podgardle oczyścić, umyć i wstawić do garnka. Zalać zimną wodą tak, żeby mięso było przykryte. Dodać listki, ziele, pieprz i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Mięso wyjąć, przestudzić. Wywar przecedzić.
    Na ok. 700 ml wywaru ugotować kaszę mannę. Ok. szklankę wywaru pozostawić.
    Do pozostałego wywaru włożyć wątróbkę i gotować 20 min. Wyjąć, przestudzić.
    Cebule pokroić w grube krążki i zeszklić na oleju rzepakowym. Mięso, wątróbkę, cebule przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy.
    Do zmielonego mięsa dodać kaszę mannę, łyżeczkę pieprzu młotkowanego z kolendrą, łyżkę majeranku i sól do smaku. Wyrobić dokładnie masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać pozostawionego wywaru. Na koniec dodać osączoną na sicie ciecierzycę.
    Masę przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Wystudzić, kroić, zajadać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: SLONCE SLONCE

Wątróbkowy pasztet

Smaczny swojski pasztet o smaku wątróbki

kategoria: Pasztet opublikowany: 08.04.2013 | wyświetlono: 352 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: afrodyta afrodyta

Pieczony pasztet z indyka

Pyszny domowy pasztet. Bez konserwantów i ulepszaczy, za to aromatyczny i bardzo mięsisty.

kategoria: kanapki Dodatki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 21.04.2014 | wyświetlono: 44232 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Olka0609

Ryż z ciecierzycą

Lekkie odżywcze danie z nutką Azji.

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.04.2016 | wyświetlono: 3649 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE