Wątróbkowy pasztet

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny swojski pasztet o smaku wątróbki

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki :

    900 g watróbki drobiowej

    900 g fileta z kurczaka

    4 marchewki

    2 liście laurowe

    4 ziarna ziela angielskiego

    1 biała cebula

    3 jajka

    1 żółtko do smarowania pasztetu przed pieczeniem

    sól do smaku

    olej do smażenia

    pieprz czarny do smaku

    gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wątróbkowy pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbkowy pasztet 1. Sposób wykonania:

    Wątróbkę oczyszczamy z błon .

    Cebule drobno kroimy i przesmażamy na rozgrzanym oleju.

    Dorzucamy wątróbke smazymy około 10 minut często mieszając. Solimy.

    Filet z kurczaka wkładamy do garnka.

    Dokładamy obraną marchewke ,ziele angielskie i liście laurowe.

    Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

    Następnie wyjmujemy mięso i 2 marchewki oraz wątróbkę z cebulą i przekładamy do miski.

    Blenderem rozdrabniamy dolewajac 125 ml wywaru z gotowania fileta.

    Dodajemy jajka i znów miksujemy blenderem.

    Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i solą .

    Przekładamy połowę masy do formy keksowej.

    Wycinamy z 2 marchewek gwiazdki i układamy na masie.

  • Wątróbkowy pasztet 2. Przykrywamy resztą masy .

    Wyrównujemy jego powierzchnie , smarujemy żółtkiem.

    Resztą marchewki pozostałą z wycinania gwiazdek drobno pokrojonej posypujemy wierzch pasztetu.
  • Wątróbkowy pasztet 3. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować