Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki, prosty i smaczny tort dla osób które są zabiegane a chcą osobiście sprawić komuś przyjemność

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    ulubiony aromat
    masło+bułka tarta do obsypania tortownicy

    600ml śmietany kremówki (300ml+300ml)
    4 łyżki cukru pudru
    sok z cytryny+woda+cukier do nasączenia
    puszka brzoskwiń
    mały budyń śmietankowy
    1/4 szklanki wody
    2 łyżeczki żelatyny i 5 łyżeczek gorącej wody na jedną część śmietany
    rozdrobnione orzeszki, wiórki kokosowe , okruchy ciasta wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić do miski , dodać cukier, ustawić na kąpieli wodnej , ubić na puszystą masę by jajka zbielały i miały temp ok 40st, zestawić z kąpieli i ubijać dalej do ostudzenia , ale by nie były całkiem zimne, pod koniec dodać aromat
  • 2. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszkać szpatułką , nie używać już miksera
  • 3. Tortownice o wymiarze 22cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać masę biszkoptową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec 20 min, (do suchego patyczka)
  • 4. Brzoskwinie odsączyć z syropu, syrop wlać do garnka i zagotować, w 1/4 szklanki wody rozprowadzic budyń i wlać do gotującego się syropu. Brzoskwinie drobno pokroić w kostkę, zostawiająć jedną połówkę do dekoracji lub wg uznania
  • 5. Wystygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy z nich nasączyć wodą z cytryną i cukrem
  • 6. Gorący soko-budyń wylewamy na pierwszy blat biszkoptu, wysypujemy na wierzch połowe pokrojonych brzoskwini, czekamy do wystygnięcia
  • 7. W tym czasie gdy masa z brzoskwiniami stygnie, rozprowadzamy żelatynę i ubijamy jedną część śmietany pod koniec dodająć cukier i stopniowo cały czas miksując letnią żelatynę. Gdy masa już ostygnie przykrywamy drugim nasączonym blatem i wylewamy śmietanę a na wierzch kładziemy brzoskiwnie
  • 8. Na masę śmietanową układamy trzeci, ostatni blat, ubijamy drugą część śmietany tak samo jak poprzednią. Wykładamy na wierzch tortu i boki, wygładzamy, boki możemy obsypać orzeszkami, wiórkami, okruchami ciasta bądź pozostawić bez niczego i ozdobić śmietana
  • 9. Układamy na wierzch brzoskwinie, wkładamy do lodówki do schłodzenia i stężenia mas.

Porady

Można ułożyć inne ulubione owoce na wierzch tortu i przyozdobić go szprycką w różne wzory wg fantazji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować