600ml śmietany kremówki (300ml+300ml)
4 łyżki cukru pudru
sok z cytryny+woda+cukier do nasączenia
puszka brzoskwiń
mały budyń śmietankowy
1/4 szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny i 5 łyżeczek gorącej wody na jedną część śmietany
rozdrobnione orzeszki, wiórki kokosowe , okruchy ciasta wg uznania
Tort śmietanowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić do miski , dodać cukier, ustawić na kąpieli wodnej , ubić na puszystą masę by jajka zbielały i miały temp ok 40st, zestawić z kąpieli i ubijać dalej do ostudzenia , ale by nie były całkiem zimne, pod koniec dodać aromat
2.Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszkać szpatułką , nie używać już miksera
3.Tortownice o wymiarze 22cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać masę biszkoptową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec 20 min, (do suchego patyczka)
4.Brzoskwinie odsączyć z syropu, syrop wlać do garnka i zagotować, w 1/4 szklanki wody rozprowadzic budyń i wlać do gotującego się syropu. Brzoskwinie drobno pokroić w kostkę, zostawiająć jedną połówkę do dekoracji lub wg uznania
5.Wystygnięty biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy z nich nasączyć wodą z cytryną i cukrem
6.Gorący soko-budyń wylewamy na pierwszy blat biszkoptu, wysypujemy na wierzch połowe pokrojonych brzoskwini, czekamy do wystygnięcia
7.W tym czasie gdy masa z brzoskwiniami stygnie, rozprowadzamy żelatynę i ubijamy jedną część śmietany pod koniec dodająć cukier i stopniowo cały czas miksując letnią żelatynę. Gdy masa już ostygnie przykrywamy drugim nasączonym blatem i wylewamy śmietanę a na wierzch kładziemy brzoskiwnie
8.Na masę śmietanową układamy trzeci, ostatni blat, ubijamy drugą część śmietany tak samo jak poprzednią. Wykładamy na wierzch tortu i boki, wygładzamy, boki możemy obsypać orzeszkami, wiórkami, okruchami ciasta bądź pozostawić bez niczego i ozdobić śmietana
9.Układamy na wierzch brzoskwinie, wkładamy do lodówki do schłodzenia i stężenia mas.
Porady
Można ułożyć inne ulubione owoce na wierzch tortu i przyozdobić go szprycką w różne wzory wg fantazji
Komentarze