na poncz- szklanka przegotowanej wody wymieszana odrobiną kwasku cytrynowego, cukrem oraz kilkoma łyżkami alkoholu
Masa stracciatella-
0,5 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
cukier puder do smaku
starta gorzka czekolada
Masa brzoskwiniowa
0,5 l śmietany kremówki
brzoskwinie z puszki pokrojone w paski
cukier puder do smaku
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
Tort śmietanowo- brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania biszkopta: 1.Oddziel białka od żółtek, a nastepnie ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. 2.Do ubitych białek dodaj cukier 3. Gdy cukier całkowicie się utrze z białkami, dodaj stopniowo żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszaj całość łyżką. 4. Pieczemy w foremce tortowej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia ok 40 minut w 180 stopniach, ale odrazu po wyłączeniu piekarnika biszkopta nie wyjmujmy, lecz czekamy aż trochę ostygnie w piekarniku. Następnie dzielimy go na 2 blaty i nasączamy ponczem. Tak samo postępujemy z 2 biszkoptem.
2.Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i dalej ubijamy. dodajemy startą na tarce gorzką czekoladę a na koniec rozpuszczoną żelatynę.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i dalej ubijamy. dodajemy trochę syropu z brzoskwiń( do smaku) a na koniec rozpuszczoną żelatynę.
4.Przełożenie tortu
biszkopt ciemny
większa część masy starciatella
biszkopt jasny
większa część masy brzoskwiniowej i ułożone na niej brzoskwinie
biszkopt jasny
masa straciatella
biszkopt ciemny
pozostałą masą brzoskwiniową wysmarować wierzch i boki tortu oraz ozdobić go
Komentarze