tort śmietanowo- brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Idealny na wszystkie uroczystości rodzinne, ja piekłam go na Pierwszą Komunię Świętą brata :)

Składniki:

  • Biszkopt ciemny
    5 jajek
    niecałą szklankę cukru
    niecałą szklankę mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kakao-2-3 łyżki

    Biszkopt jasny
    niecałą szklankę cukru
    niecałą szklankę mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na poncz- szklanka przegotowanej wody wymieszana odrobiną kwasku cytrynowego, cukrem oraz kilkoma łyżkami alkoholu

    Masa stracciatella-
    0,5 l śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
    cukier puder do smaku
    starta gorzka czekolada

    Masa brzoskwiniowa
    0,5 l śmietany kremówki
    brzoskwinie z puszki pokrojone w paski
    cukier puder do smaku
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietanowo- brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania biszkopta: 1.Oddziel białka od żółtek, a nastepnie ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. 2.Do ubitych białek dodaj cukier 3. Gdy cukier całkowicie się utrze z białkami, dodaj stopniowo żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszaj całość łyżką. 4. Pieczemy w foremce tortowej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia ok 40 minut w 180 stopniach, ale odrazu po wyłączeniu piekarnika biszkopta nie wyjmujmy, lecz czekamy aż trochę ostygnie w piekarniku. Następnie dzielimy go na 2 blaty i nasączamy ponczem. Tak samo postępujemy z 2 biszkoptem.
  • 2. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i dalej ubijamy. dodajemy startą na tarce gorzką czekoladę a na koniec rozpuszczoną żelatynę.
  • 3. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i dalej ubijamy. dodajemy trochę syropu z brzoskwiń( do smaku) a na koniec rozpuszczoną żelatynę.
  • 4. Przełożenie tortu
    biszkopt ciemny
    większa część masy starciatella
    biszkopt jasny
    większa część masy brzoskwiniowej i ułożone na niej brzoskwinie
    biszkopt jasny
    masa straciatella
    biszkopt ciemny
    pozostałą masą brzoskwiniową wysmarować wierzch i boki tortu oraz ozdobić go
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować