Brzoskwiniowy tort Stracciatella

  • wyświetlono: 4935 |
  • dodany do książki kucharskiej: 33 |
  • polecenia: 0

To wyśmienity deser na każdą okazję. Tort był pieczony na jubileusz ślubu. Jest szybki w wykonaniu i bardzo smaczny.

Jaga85

Składniki

Tortownica 26 cm średnicy

Upiec 2 biszkopty z trzech jaj:
- 3 jajka,
- 3,5 łyżki maki,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 0,5 łyżki octu,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa stracciatella :
- 1 litr śmietanki 30%,
- Puszka brzoskwiń,
- 3/4 czekolady deserowej,
- 5 wafelków czekoladowych ( u mnie Prince polo),
- 3,5 łyżki żelatyny,
- 1 szklanka wody
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Masa do dekoracji:
- ¾ litry mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 cukry waniliowe,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki cukru

- 1,5 kostki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Brzoskwiniowy tort Stracciatella

  • 1. Biszkopt:
    Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Dokładamy po jednym żółtku, a następnie dajemy cukier. Do ubitej masy jajecznej dokładamy olej, ocet. Całość delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylewamy na tortownicę i pieczemy około 15 min w 180°C.
  • 2. Masa stracciatella:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wafelki kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dokładamy cukier. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Do gotowej śmietanki dokładamy wcześniej przygotowane brzoskwinie, czekoladę oraz wafelki. Mieszamy. Wylewamy na biszkopt. Przykrywany drugim i gotowe. Wkładamy tort do lodówki by zastygł.
  • 3. Przełożenie: Biszkopt, masa, biszkopt, dekoracja.

    Do dekoracji użyto masy budyniowej z ¾ litry mleka, oraz 1,5 kostki masła. Do zabarwienia różyczek użyto barwnika spożywczego pomarańczowego, a do listków zaparzone kakao.
  • 4. Masa do dekoracji: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.


    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Odkładamy cześć masy na róże i listki. Białą masą zdobimy tort i robimy rozetki.
PPWS_12-2012

Porady

Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców: truskawek, winogron.
Tort ten można wykonać zastępując wierzchni biszkopt galaretką. Wtedy nie musimy go już dodatkowo dekorować. Do masy z brzoskwiniami pasuje pomarańczowa galaretka na wierzch. Jeśli robimy masę np. z truskawkami na górę dajemy czerwona galaretkę itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortbrzoskwiniebiszkopt jasnyśmietanka 30wafelki prince polo

Komentarze

Podobne przepisy

Kuchmistrz ugotował tort brzoskwiniowo-malinowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort brzoskwiniowo malinowy

Lekki i bardzo smaczny tort.

brzoskwiniowy tort urodzinowy

Dodane przez: Beata12

brzoskwiniowy tort urodzinowy

dobry tort brzoskwiniowy

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Ten lekki tort piekę na wszystkie...

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Dodane przez: czarrna

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Lekki, owocowy tort można zrobić...

image-0hsr0vl

Dodane przez: natka2802

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

Szybki, prosty i smaczny tort dla...

tort  brzoskwiniowo-kawowo-truskawkowy

Dodane przez: Bożena Z.

Tort brzoskwiniowo-kawowo-truskawkowy

Tort przełożony trzema pysznymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE