Tort śmietanowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

Lekki, owocowy tort można zrobić nawet w zimie :)

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    2 budynie waniliowe
    + 3 szklanki mleka
    + 2 łyżki cukru
    3 płaskie łyżki żelatyny
    + 1/2 szklanki mleka
    0,5 l śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 galaretka
    wiórki i kolorowa posypka do dekoracji

    do nasączenia:
    3/4 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort z owocami

Tort śmietanowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować biszkopta, piec go w tortownicy 23cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut (grzałka góra-dół). Biszkopta wystudzić i przekroić na 3 krążki.
  • 2. Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Żelatyną zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozgrzana żelatynę wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić.
  • krem 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i miksować z dodawanym partiami budyniem.
  • Krem z brzoskwiniami 4. Biszkopta nasączyć, rozsmarować cienką warstwę kremu, na to wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kremem.
  • image-29cplj1 5. Z kolejną warstwą postąpić tak samo.
  • 6. Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Boki obsypać wiórkami z posypką. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować