Tort śmietanowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować biszkopta, piec go w tortownicy 23cm, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut (grzałka góra-dół). Biszkopta wystudzić i przekroić na 3 krążki.
2.Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Żelatyną zalać mlekiem, poczekać aż napęcznieje i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozgrzana żelatynę wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić.
3.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i miksować z dodawanym partiami budyniem.
4.Biszkopta nasączyć, rozsmarować cienką warstwę kremu, na to wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie i przykryć kremem.
5.Z kolejną warstwą postąpić tak samo.
6.Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Boki obsypać wiórkami z posypką. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Komentarze