Tort rybka Mini Mini w oceanie

4.5 (157 ocen)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Pieczeniem ciast i robieniem tortów zajmuje się od dawna. Jest to moja pasja i w moje wyroby wkładam cale serce, gdyż jest to coś co naprawdę kocham robić.

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 biszkopty - Każdy z 3 jaj

    składniki na 1 biszkopta
    3 jajka
    cukier około 0,5 szklanki
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    szczypta soli

    forma okrągła 28cm

    Krem budyniowy:
    Składniki:
    4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    6 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    500 g miękkiej margaryny lub masła

    4 łyżki ciemnego kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

    owoc lub dżem do przełożenia

    Masa cukrowa około 1500g

    Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
    proporcje trzeba podwoić.
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml wody oraz sitko.
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Musy Ryba

Tort rybka mini mini w oceanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia.
  • krem 2. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • czekolada 3. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodaj do kremu.
  • krem czekoladowy 4. Dodaj dodatkowo do gotowego kremu 4 łyżki kakao i delikatnie wymieszaj.
  • Biszkopt 5. Biszkopt: żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min. tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  • tort owoce 6. Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i przełóż truskawkami lub dowolnym smakiem. Ja zazwyczaj robię dwa smaki wtedy goście mają wybór.
  • biszkopt tort 7. Tak kolejno składamy cały tort.
  • tort 8. Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  • masa cukrowa 9. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  • masa cukrowa 10. Rozwałkuj cieniowaną masę cukrową. Cieniowaną masę uzyskasz dodając troszkę białej masy podczas ugniatania.
  • tort masa cukrowa 11. obłóż masą cukrową tort, ścinając nadmiar masy po bokach.
  • tort -masa cukrowa 12. Wygładź brzegi i boki ,aby tort był gładki. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .
  • ozdobny wałek z masy cukrowej 13. Z niebieskiej masy wykonaj ozdobny wałek z masy cukrowej, który dajemy na dół tortu ,aby zamaskować niedoskonałości po odcięciu masy.
  • dekoracja z masy cukrowej 14. Ozdobny wałek można ozdobić szlaczkiem odciskając np. ząbki widelca.
  • dekoracja 15. Robimy ozdobne wodne dekoracje z masy cukrowej.
  • dekoracje z masy cukrowej 16. dekoracje z masy cukrowej wykonałam za pomocą słomki aby wyciąć ładne otwory.
  • Glony z masy cukrowej 17. Glony z masy cukrowej zrobiłam skracając kawałki zielonej masy. Tak udekoruj tort kolejnymi fantazyjnymi ozdobami.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Na taki tort skusi się nawet niejadek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować