Tort rybka mini mini II

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik upiekłam na pierwsze urodziny córeczki Wiktorii.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 1 biszkopt; (trzeba upiec 2 takie biszkopty)

    5 jajek
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    10 dkg mąki pszennej
    20 dkg cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżeczek wody
    2 łyżeczki octu

    Składniki na masę ananasową;

    1 puszka ananasów
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy 32g
    2 kostki masła
    10 dkg cukru pudru

    Do nasączenia;

    200 ml herbaty
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki Amaretto

    Składniki na lukier;

    1/2kostki margaryny
    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    ok 80 dkg cukru pudru
    pomarańczowy aromat do ciast
    barwniki spożywcze
    klej cukierniczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort rybka mini mini ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczemy 2 jasne biszkopty Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni
    2. Wykonanie masy; Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak aby wyszło 250 ml płynu dodajemy cukier waniliowy .żółtka budyń śmietankowy wszystko razem miksujemy wkładamy na ogień cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu Ananasy kroimy w drobną kostkę odsączamy na sitku i dodajemy na końcu da masy
    3. LUKIER; Wodę zagotowujemy z margaryną do całkowitego rozpuszczenia następnie dodajemy mąkę i nadal cały czas mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy studzimy ja wykładamy na stolnicę i dodajemy stopniowo cukier puder aż do momentu uzyskania tzw. plastycznej masy przypominającą w dotyku ciastoline lukier dzielimy na kilka części ibarwimy barwnikami
    4. biszkopty przekrawamy na pół każdy nasączamy przekładamy masą wierzch zdobimy lukrem plastycznym

Porady

Zamiast kleju cukierniczego do przyczepienia ozdób z masy można użyć zwykłej wody Masę ananasową można wzbogacić smakowo dodając do niej 50 ml amaretto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować