Tort wykonałam na 1-sze urodzinowe kinder party mojej córki Agatki.Wszystkie dzieci były zachwycone.Obiecałam sobie,że zawsze będę przygotowywać urodzinowe torty dla najbliższych.
Tort "piękny kopciuszek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć jajka.Rozdzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywna pianę,dodac cukier i ubijac jeszcze przez chwilę.W wysokim naczyniu wymieszać żółtka,proszek do pieczenia i ocet.Połączyć białka,masę z zółtek,na końcu dodawać makę przesianą przez sito.Delikatnie wymieszać.Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 25 minut,maksymalnie 30.Biszkopt jest wysoki,po ostudzeniu przeciąć go na 3 krażki biszkoptowe.
2.Śmietanę ubić na sztwyno,dodać do niej wiórki kokosowe i rozpuszczoną wcześniej,wystudzoną białą czekoladę,delikatnie wymieszać.Pierwszy spód tortu posmarować konfiturą malinową,a na niej rozsmarować krem smietanowo-kokosowy,następnie nałożyć drugi biszkoptowy spód,posmarować kremem,na którym ułożyć kolejny biszkopt.Na wierzchu posmarować tort kremem,posypać perełkami,wbić świeczki i ozdoby.Boki posypać wiórkami kokosowymi.Tort ozdobić kolorowymi bezami.
3.Polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu umieścić w gorącej wodzie,gdy się roztopi wylewać na gładką powierzchnię tworząc fantazyjne wzory,litery,cyfry.Szybko posypać kolorowymi cukrowymi kropeczkami,zanim jeszcze zastygnie.Poczekać chwilę,delikatnie zdejmować i przekładać na tort.
Komentarze