Tort owocowo - śmietankowo - trójczekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy biszkopty. Każdy robimy w ten sam sposób, jedynie dodając inny rodzaj czekolady. Do pierwszego gorzką, drugiego mleczną, do trzeciego białą.
Czekoladę 70g siekamy i razem z 1/3 masła roztapiamy w kąpieli wodnej.
Oddzielamy żółtka od białek z 3 jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy na bok.
Żółtka ubijamy z 1/3 cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę.
1/3 mąki pszennej i 1/3 ziemniaczanej mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Białka z mąką dodajemy do masy z żółtek i delikatnie łączymy. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 28cm posmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pzostawiamy do ostygnięcia.
2.Przygotowujemy kisielki. Owoce blendujemy z cukrem (jeśli są mrożone, najpierw rozmrażamy), do połowy dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, drugą połowę zagotowujemy. Dodajemy część ze skrobią i dokładnie mieszamy około 1min.
Drugi kisielek przygotowujemy podobnie.
Lekko przestudzamy
3.Biszkopty możemy trochę uciąć jeśli np. mają górkę, są nierówne, wówczas je wyrównujemy. Nasączamy syropem z brzoskwiń. Układamy pierwszy blat z gorzką czekoladą, smarujemy ciemnym kisielkiem.
4.Ubijamy masę śmietankową. Proponuję rozłożyć na dwa razy. Jeden serek mascarpone rozmiksowujemy, dodajemy stopniowo 300ml śmietanki 30%, tak aby nie chlapało. Miksujemy razem aż się ubije, nastepnie dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy.
5.Wykładamy połowę bitej śmietany na ciemny blat z ciemnym kisielkiem. Przykładamy kolejny blat biszkoptu z mleczną czekoladą. Smarujemy jasnym kisielkiem, a następnie pozostałą bitą śmietaną. Kładziemy na górę ostatni jasny blat biszkoptu z białą czekoladą i dociskamy.
6.Ubijamy kolejną masę śmietankową w taki sam sposób co poprzednią. W międzyczasie możemy schować tort do lodówki aby się schłodził.
Smarujemy dokładnie masą z bitej śmietany górę i boki tortu niezbyt cienką warstwą.
Na górze wokół brzegu dekorujemy tort szprycą z pozostałej masy śmietankowej, posypujemy startą czekoladą, borówkami, wiśniami. Na środku możemy ułożyć kwiatek z brzoskwini.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Owoce do ciemnego kisielku możemy zestawić dowolnie według gustu. Dekorację również można zrobić według uznania.
Komentarze