Tort śmietankowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na 3 części.
2.Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi ciemnymi czekoladami.
3.Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem z kakao i cukru rozpuszczonych w gorącej wodzie. Wyłożyć połowę białej masy śmietankowej, a na nią położyć drugą część biszkoptu lekko dociskając. Nasączyć ciasto i wyłożyć połowę kakaowej masy śmietankowej. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć go, posmarować niezbyt grubo ciemną masą i na to dać warstwę białej masy. 3-4 łyżkami ciemnej masy posmarować boki tortu. Udekorować wierzch tortu rozetkami z pozostałych mas śmietanowo-czekoladowych. Schłodzić całość w lodówce.
Komentarze