Tort czekoladowy z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Gdy masa będzie bez grudek cukru, dodajemy żółtka. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą, wylewamy biszkopt do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia wysokiej formy o średnicy 20 cm i pieczemy ok 35 -40 min lub do suchego patyczka, Studzimy i przekrawamy biszkopt na 3 krążki o grubości ok 2 cm,
2.Czekolady łamiemy na kwałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy mascarpone, śmietankę do wysokiego naczynia do ubijania i dolewamy ciepłą czekoladę. Miksujemy krótko do połaczenia składników. Wykładamy krem na 1 krążek biszkoptu umieszczony w wysokiej tortownicy. Na kremie czekoladowym układamy delicje.
3.Mrożone owoce umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Zagotowujemy i blendujemy na gładko. Można przetrzeć pestki przez sitko. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, tężejący mus wylewamy na delicje i przykładamy krążkiem biszkoptu lekko dociskając. Chłodzimy.
4.Rozpuszczamy galaretkę w 125 ml wrzącej wody, Studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno pod koniec dolewając galaretkę. Wykładamy piankę na tort i przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu. Wstawiamy tort do lodówki na minimum 2 godziny.
5.Wyciągamy tort z tortownicy. Czekolady rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie miała konsytencję nutelli "tynkujemy " nią tort dookoła, nadmiar ściągamy skrobką (można użyc ekierki lubl inijki). Każdą warstwę chłodzimy, czynność powtarzamy, aż boki tortu i blat będą gładkie.
6.Przygotowujemy polewę (podobnie jak ganach ) roztapiamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Musi byc na tyle rzadka, aby ładnie spływała z boków tortu. Przestudzoną wylewamy łyżeczką na schłodzony tort. Zaczynamy od boków, robiąć zacieki, Resztę wylewamy na blat tortu. Dekorujemy świeżymi owocami. Możemy dodać topper okolicznościowy. Smacznego!
Komentarze