Tort czekoladowy z owocami leśnymi

4.29 (272 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort dekorujemy owocami sezonowymi.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    1/4 szkl kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    250 g mascarpone
    125 ml śmietanki 30%
    100g czekolady deserowej
    100g czekolady mlecznej

    Mus z owoców leśnych :
    500 g mrożonej mieszanki owoce leśne ( truskawki, jeżyny, jagody, maliny)
    1 i 1/2 op galaretki owoce leśne
    2-3 łyżki cukru kryształu

    Masa śmietanowa:
    1 szkl śmietanki 30 %
    1 galaretka owoce leśne

    Ganache czekoladowy:
    300 g gorzkiej czekolady
    ok 150 g śmietanki 30%

    Polewa:
    75g czekolady gorzkiej
    75 g śmietanki 30%

    Ponadto:
    1 op delicjii np malinowych
    ok 300 g świeżych owoców ( borówki, jeżyny, porzeczki, wiśnie itp)
Wystaw ocenę:

4.29 (272 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowy z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Gdy masa będzie bez grudek cukru, dodajemy żółtka. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy rózgą, wylewamy biszkopt do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia wysokiej formy o średnicy 20 cm i pieczemy ok 35 -40 min lub do suchego patyczka, Studzimy i przekrawamy biszkopt na 3 krążki o grubości ok 2 cm,
  • 2. Czekolady łamiemy na kwałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy mascarpone, śmietankę do wysokiego naczynia do ubijania i dolewamy ciepłą czekoladę. Miksujemy krótko do połaczenia składników. Wykładamy krem na 1 krążek biszkoptu umieszczony w wysokiej tortownicy. Na kremie czekoladowym układamy delicje.
  • 3. Mrożone owoce umieszczamy w garnuszku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Zagotowujemy i blendujemy na gładko. Można przetrzeć pestki przez sitko. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia, tężejący mus wylewamy na delicje i przykładamy krążkiem biszkoptu lekko dociskając. Chłodzimy.
  • 4. Rozpuszczamy galaretkę w 125 ml wrzącej wody, Studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno pod koniec dolewając galaretkę. Wykładamy piankę na tort i przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu. Wstawiamy tort do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 5. Wyciągamy tort z tortownicy. Czekolady rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie miała konsytencję nutelli "tynkujemy " nią tort dookoła, nadmiar ściągamy skrobką (można użyc ekierki lubl inijki). Każdą warstwę chłodzimy, czynność powtarzamy, aż boki tortu i blat będą gładkie.
  • 6. Przygotowujemy polewę (podobnie jak ganach ) roztapiamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Musi byc na tyle rzadka, aby ładnie spływała z boków tortu. Przestudzoną wylewamy łyżeczką na schłodzony tort. Zaczynamy od boków, robiąć zacieki, Resztę wylewamy na blat tortu. Dekorujemy świeżymi owocami. Możemy dodać topper okolicznościowy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować