Ciasto „Zielona wiosenka”

4.44 (179 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moc kolorów i orzeźwienia: szpinakowe biszkopty w połączeniu z zielonym jabłuszkiem i kiwi

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 duże garści świeżego szpinaku baby
    3 jaja
    130 g cukru
    165 g mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa owocowa:
    1 kg jabłek
    1/2 l wody
    10 kiwi
    3 galaretki o smaku kiwi - opcjonalnie agrestowe

    Warstwa serowa:
    500 g serka wiejskiego typu grani
    1 galaretka kiwi
    1 łyżka pudru

    Ponadto:
    2 galaretki winogronowe przeźroczyste
Wystaw ocenę:

4.44 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Napoje

Ciasto „zielona wiosenka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Szpinak myjey osuszamy i blendujemy z żółkami na gładki mus. Dodajemy do białek, mieszamy. dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, Mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Pieczemy 30 min w 180 st. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę . Obieramy kiwi , część kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji a reszte w kostkę. Zalewamy owoce wodą i zagotowujemy. Dodajemy sypkie galaretki i mieszamy. Tężejące wykładamy na szpinakowy biszkopt, przykrywamy drugim. Chłodzimy.
  • 3. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szkl wody. Wystudzoną mieszamy z serkiem grani. Wylewmy na biszkopt. Chłodzimy.
  • 4. Odłożone plasterki kiwi zalewamy woda, tak aby je przykryła i zagotowujemy. Wystudzone układamy na warstwie serowej.
  • 5. Przygotowujemy przeźroczyste galaretki według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na kiwi. Chłodzimy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować