Ciasto „zielona wiosenka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Szpinak myjey osuszamy i blendujemy z żółkami na gładki mus. Dodajemy do białek, mieszamy. dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, Mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Pieczemy 30 min w 180 st. Studzimy i przekrawamy na pół.
2.Obieramy jabłka i kroimy w kostkę . Obieramy kiwi , część kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji a reszte w kostkę. Zalewamy owoce wodą i zagotowujemy. Dodajemy sypkie galaretki i mieszamy. Tężejące wykładamy na szpinakowy biszkopt, przykrywamy drugim. Chłodzimy.
3.Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szkl wody. Wystudzoną mieszamy z serkiem grani. Wylewmy na biszkopt. Chłodzimy.
4.Odłożone plasterki kiwi zalewamy woda, tak aby je przykryła i zagotowujemy. Wystudzone układamy na warstwie serowej.
5.Przygotowujemy przeźroczyste galaretki według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na kiwi. Chłodzimy. Smacznego!
Komentarze