Tort borówkowy z galaretką (American Velvet Cake)

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

AMERICAN VIOLET CAKE
Przyśnił mi się taki torcik,
którego jeszcze nigdzie nie widziałam, ani nie jadłam.
Marzenia trzeba spełniać, więc zabrałam się do dzieła
i tak oto powstał tort z borówkami amerykańskimi.
Pyszny, lekki, odpowiednio słodki - jak dla mnie bomba!

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:4 jajka, 130 g cukru, 100 g mąki pszennej, 33 g mąki ziemniaczanej,
    Krem śmietanowy:330 ml śmietanki 30%, 250 g mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku), 150 g borówek amerykańskich,
    Dodatkowo:1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych, 1 szklanka wrzącej wody, 200 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Galaretki

Tort borówkowy z galaretką (american velvet cake) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort borówkowy z galaretką 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  • Tort borówkowy z galaretką 2. Galaretkę zalewamy szklanką wrzącej wody, dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej ale wciąż płynnej galaretki dodajemy umyte i wysuszone borówki, mieszamy.
    Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy mascarpone.
  • Tort borówkowy z galaretką 3. Składanie: Biszkopt tniemy na trzy blaty. Pierwszy blat kładziemy na dnie tortownicy, wykładamy tężejącą galaretkę z borówkami i nakładamy drugi blat. Do połowy masy śmietanowej dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Wykładamy tę część masy na biszkopt i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu (zostawiamy część do posmarowania boków tortu). Schładzamy w lodówce przez godzinę. Ostrożnie wyjmujemy tort z tortownicy i resztą kremu smarujemy boki tortu.
    Dowolnie dekorujemy i schładzamy tort w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
    Smacznego! :)

Porady

Tort udekorowałam polewą czekoladową - przygotowujemy ją w proporcjach 1:1 ze śmietanką 30-36% - śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę (u mnie biała i barwniki). Mieszamy i studzimy. Gdy polewa jest letnia i wciąż płynna polewamy nią dobrze schłodzony tort.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować