Torcik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, dalej ubijając, dodawaj kolejno żółtka oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
2.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-170 st C. Przestudź i przekrój ciasto na dwie części.
3.Przygotuj krem: Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier. Żelatynę rozrobić z małą ilością gorącej wody, ostudzić i połączyć z resztą ubitej masy.
4.Pierwszy blat biszkoptu posmaruj konfiturą z malin a następnie kremem, przykryj drugim blatem i posmaruj kremem. Wierzch udekoruj malinami. Zalej powoli galaretka malinową. Włóż do lodówki aby się schłodził.
Smacznego!
Porady
W zależności od tego na co mamy ochotę tort można podać z różnymi owocami. Pamiętajmy jednak aby do owoców dobrać odpowiednią konfiturę oraz galaretkę.
Komentarze