1.Odmierzam ilość mąki, a mleko podgrzewam w rondelku. Powinno być bardzo ciepłe jednak nie wrzące. Do miski wrzucam wszystkie składniki ciasta i mieszam. Kiedy połączą się ze sobą, to przekładam na blat i zagniatam, aż uzyskam gładkie ciasto.Smaruję ciasto oliwą (delikatnie) i wkładam do miski. Przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu (np niedaleko kaloryfera lub po prostu dalej od okna) na 1 h.
2.W międzyczasie siekam pieczarki i paprykę na drobne kawałeczki i odrobinę podsmażam.
3.Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 2, 3 lub 4 części (w zależności o tego ile chcę pierogów). Każdą część rozwałkowuję na okrągły placek
4.Na każdym placku ciasta układam przecier pomidorowy (rozsmarowuje go), sypię bazylią, następnie pieczarki, papryka, pepperoni, a na to ser żółty. Składam na pół i zlepiam brzegi ciasta. Na kształt pieroga.
5.Smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika na 25 minut.
Komentarze