1.Wodę zagotować. Kawę i cukier rozpuścić w 300 ml wrzątku, dodać amaretto, przestudzić. Biszkopty wsadzać do roztworu kawowego i od razu wyciągać (inaczej się rozpadną), ułożyć w pucharkach pierwszą biszkoptową warstwę i rozkruszyć. Bitą śmietanę ubić (niezbyt sztywno), dodawać po łyżce mascarpone i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec dodać cukier puder i szybko zmiksować (długo miksowane mascarpone robi się wodniste). Na warstwie biszkoptów położyć warstwę mascarpone, następnie posypać przesianym kakao (niekoniecznie) i ułożyć następną warstwę rozkruszonych biszkoptów. Znów wyłożyć warstwę mascarpone i posypać wierzch kakao. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby ciepłe od kawy biszkopty wystygły, a całość nieco stężała.
Porady
Tiramisu można również przygotować w kwadratowej blaszce 23x23 cm. wtedy jednak układamy biszkopty w całości.
Komentarze